Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Κύρια Κατοικία- Προστασία της μέχρι 31.12.2012

Αγαπητοί αναγνώστες, να που χρειάστηκε στα πλαίσια των οικονομικών δυσκολιών που περνάει η χώρα να ασχοληθώ και με ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και των περιουσιακών στοιχείων σας γενικότερα από το μένος των ελληνικών κυρίως τραπεζών.
Αυτό που πρέπει σε πρώτη φάση να σας πω είναι ότι μέχρι και την 31.12.2012 αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι επισπεύδονται για ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες παροχής πιστώσεων καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

Απαγορεύεται να συνενωθούν περισσότερες απαιτήσεις για να ξεπεραστεί το όριο των 200.000 ευρώ.
Όπως και πριν προανέφερα απαγορεύεται η τράπεζα ή άλλος εκδοχέας της απαίτησής της (μιλάω κυρίως για εισπρακτικές εταιρίες) γιατί ο νόμος θεωρεί ότι κάθε μία ξεχωριστή απαίτηση δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 200.000 και όχι αν ένας οφειλέτης έχει περισσότερες απαιτήσεις, οι οποίες αν ξεπερνούν τα 200.000, τότε θα μπορεί να εκπληστηριαστεί κάποιο ακίνητο του οφειλέτη.
Βέβαια το να ενωθούν οι απαιτήσεις αυτές σε μία είναι δικαίωμα των τραπεζών και ανεξάρτητα αν οι απαιτήσεις προέρχονται από την ίδια ιστορική και νομική αιτία.
Η παραπάνω αρχή όμως της συνένωσης των απαιτήσεων κάμπεται όταν γίνεται με σκοπό να καταστρατηγηθεί ένας νόμος (όπως επί του παρόντος) και να επιτευχθεί ευνοική δικονομική κατάσταση για τον αιτούντα (ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ) (ΑΠ 127/1966 και ΜΠρΡ 138/2011).-   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου