Με χαρά επίσης σας ανακοινώνω πως έχει εκδοθεί και η πρώτη ΘΕΤΙΚΗ δικαστική απόφαση (ασφαλιστικών μέτρων) με την οποία ανεστάλει η εκτέλεση διαταγής πληρωμής η οποίας εξεδόθει δυνάμει στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο και μέσα στον μήνα Αύγουστο 2013 θα εκδοθεί και η πρώτη οριστική απόφαση για το ίδιο θέμα.
Μέρες τώρα με απασχόλησε μία υπόθεση ενός πελάτη και φίλου σχετικά με δάνειο που είχε συνάψει με ανώνυμη τραπεζική εταιρία για την αγορά πρώτης κατοικίας σε ελβετικό φράγκο. Αμέσως σας δίνω το ιστορικό του δανείο για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.
Ιστορικό
Το έτος 2006 ο κάποιος πήρε στεγαστικό δάνειο από ανώνυμη τραπεζική εταιρία σε συνάλλαγμα (Ελβετικό Φράγκο) και συγκεκριμένα εκταμίευσε το ποσό των 640.000,00 περίπου ελβετικών φράγκων με την αντίστοιχη ισοτιμία τους σε ευρώ εννοείται και συγκεκριμένα εκταμίευσε το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (400.000,00) περίπου με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο εξαρτόταν απο το LIBOR μηνιαίας διάρκειας το οποίο θα ίσχυε δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν την λήξη εκάστου προηγούμενου μήνα προσαυξημένο κατά (1.01%0.).. Ποιά ήταν τα επιχειρήματα της των υπαλλήλων τράπεζας για την σύναψη του δανείου σε ελβετικό φράγκο. Του άσκησαν τεράστια πίεση και φορτικότητα για να δανεισθεί σε ελβετικό φράγκο με την επιχειρηματολογία "Πάρτο σε ελβετικό, σε συμφέρει¨. Και έτσι έκανε το λάθος όπως εκ των υστέρων φάνηκε να δανεισθεί σε ελβετικό φράγκο.
Ποιά ήταν τα επιχειρήματα της τράπεζας για το ελβετικό φράγκο.
Πρέπει να σας ομολογήσω ότι, μόλις ανέγνωσα προσεκτικά την σύμβαση του δανείου μαζί με δύο παραρτήματά της κατάλαβα ότι κανένας απλός πολίτης με μέσου νου, χωρίς όμως οικονομοτεχνικές και λογιστικές γνώσεις δεν θα μπορούσε να κατανοήσει αυτούς και να καταλήξει στο αν τελικά αυτή η σύμβαση σε φράγκο είναι προς το συμφέρον του ή όχι, αν αυτή η σύμβαση τελικώς έχει συναφθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτών από καταχρηστικούς και αδιαφανείς ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ή όχι και άλλες πολλές λεπτομέρειές του. Στην ουσία του θέματος ο πελάτης της τράπεζας που σύναπτε δάνειο σε συνάλλαγμα και δη όπως στην περίπτωση την παρούσα σε ελβετικό φράγκο ήταν έρμαιο της ισοτιμίας φράγκου ευρώ αφού ενδεχόμενες ανατιμήσεις ή διολισθήσεις του νομίσματος έχουν αποτέλεσμα τόσο στην μηνιαία δόση του δανείου όσο και στο υπολοιπόμενο άληκτο κεφάλαιο. Έτσι μία ενδεχόμενη διολίσθηση του ελβετικού φράγκου αποτελεί ανακούφιση για τους δανειολείπτες σε φράγκο και αντίστοιχα μία ανατίμηση) πονοκέφαλο για αυτούς, αφού με απλά μαθηματικά με ευρώ κάποιος ανάλογα με την πορεία της ισοτιμίας αγοράζει αναλόγως λιγότερα ή περισσότερα ελβετικά φράγκα για να αποπληρώσει την δόση του δανείου του και ανάλογα ή όχι άν έχει τα λεφτά και πάει να ξεπληρώσει το άληκτο κεφάλαιό του μπορεί έντρομος να διαπιστώσει σε περίοδο ανατίμησης ότι το ΑΛΗΚΤΟ κεφάλαιο έχει αυξηθεί σημαντικά (όπως στην περίπτωσή μας)
Επιχειρήματα της τράπεζας
α. Η τράπεζα και φυσικά ενεργώντας μόνο με γνώμονα το συμφέρον της είχε σαν κύριο επιχείρημά της της υποτιθέμενη προστασία που προσφέρει στην μηνίαια δόση για τους πρώτους π.χ 48 μήνες, ότι δηλαδή η δόση δεν επηρεάζεται απο το παλαντζάρισμα της ισοτιμίας φράγκου-ευρώ παρά μόνο με μία ενδεχόμενης απώλειας της τάξης του 5%.
β. Το χαμηλό επιτόκιο του LIBOR (όντως είναι χαμηλό σε σχέση με το επιτόκιο δανείσματος σε ευρώ).
Δηλαδή με άλλα λόγια η δόση σου, τουλάχιστο για όσο θα ισχύει η προστασία αυτής δεν θα επηρεάζεται στο ποσό καταβολής.
Πώς ζημιώθηκε ο πελάτης;;;
Ο συγκεκριμένος λοιπόν κύριος ενώ δανείσθηκε το ποσό των 400.000,00 ευρώ (640.000,00 δηλαδή ελβετικά φράγκα) και ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας τοκοχρεωλυτικής δόσης του, η οποία ανερχόταν περίπου στην αρχή στα 1.700,00 ευρώ έφτασε στο τέλος και μετά την πάροδο 5 ετών περίπου που είχε καταβάλει συνολικά στην τράπεζα το ποσό των 75.000,00 ευρώ στην εξής τραγελαφική περίπτωση. Πριν λίγους μήνες (τέλος του 2011) διαπίστωσε (το τονίζω πως στο μεσοδιάστημα πλήρωνε ανελλιπώς) ότι το υπόλοιπο του δανείου του ανερχόταν στις τετρακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ (480.000,00) τη στιγμή που αυτός είχε δανεισθεί στο τέλος του 2006 το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (400.000,00) !!!. Δηλαδή με χοντρά οικονομικά δεδομένα ήταν σαν να είχε δανεισθεί 560.000,00 ευρώ και όχι 400.000,00 (αφού 560.000,00 ευρώ - 80.000,00 περίπου που ανελλιπώς πλήρωνε = 480.000,00).
1/Με την λήξη της προστασίας για τις δόσεις των πρώτων 36 μηνών, ο συγκεκριμένος κύριος είδε την δόση του να εκτοξεύεται από τα 1.700,00 ευρώ στα 2.100,00 και στα 2.300,00 μηναίως. Αυτό γιατί, η τράπεζα σαφώς και δεν προέβλεπε στην σύμβασή της ενδεχόμενη ανανέωση της προστασίας στην μηνίαια δόση παρά μόνο ενδεχόμενη κατάργησή της (προστασίας), αφού ενδεχόμενη ανανέωση της προστασίας δεν την συνέφερε. Αυτό γιατί ο πελάτης μου είχε δανεισθεί σε ελβετικό φράγκο την περίοδο του 2006, τότε που το ελβετικό φράγκο είχε πιάσει πάτο σε σχέση με το ευρώ, πράγμα που μετά βεβαιότητας γνώριζαν οι ιθύνοντες των τραπεζικών εταιριών και το μόνο που προσδοκούσαν μετέπειτα ήταν η άνοδος του φράγκου σε σχέση με το ευρώ (δεν χωρούσε δηλαδή άλλη υποτίμησή του. (Π.Χ είναι σαν μία μετοχή στο χρηματιστήριο να έχει φτάσει το 0,01 λεπτό και δεν μπορεί να πάει παρακάτω παρά μόνο παραπάνω).
2/ Σε διαμαρτυρία του πελάτη μου γιατί δεν τον ενημέρωσαν για ανανέωση της προστασίας του απάντησαν ότι του έστειλαν απλή ταχυδρομική επιστολή, γιατί αν φυσικά τους συνέφερε θα είχαν προβλέψει στην σύμβαση την αποστολή συστημένης ταχυδρομικής επιστολής, πολύ περισσότερο θα τον είχαν "ΤΑΡΑΞΕΙ" στα τηλέφωνα όπως κάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις. Εδώ όμως "σου στείλαμε απλή επιστολή" Μέγα ψεύδος.
3/ Τρίτον και ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, δεν του εξήγησαν όπως φαντάζομαι και στους περισσότερους ότι η ομπρέλα προστασίας της μηνιαίας δόσης δεν σε προστατεύει απο την ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΗΚΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, δηλαδή του κεφαλαίου που σου έχει απομείνει για να ξεπληρώσεις το δάνειό σου. Δηλαδή με άλλα λόγια θα φτάσεις να πληρώνεις σε κάποιες περιπτώσεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω τη στιγμή που δεν τα έχει δανεισθεί. Φυσικά η τράπεζα τα δανείσθηκε και τα αγόρασε όταν το φράγκο ήταν στον πάτο γι αυτό λοιπόν και επέμενε εκείνες τις περιόδους να δανείζει σε φράγκο.
Λυπάμαι που το λέω αλλά ποιός πολίτης είναι παράλληλα ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Αμα και ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ όταν συνάπτει δάνεια; Ποιός μπορεί να γνωρίζει ενδεχόμενες ισοτιμίες, επιτόκιο LIBOR, εφαρμοζόμενες ισοτιμίες και όρους προστασίας του καταναλωτή;
Τώρα έβαλε μυαλό το σύστημα που πάει να τιναχτεί στον αέρα. Ίσως μία τελευταία προστασία των πολιτών είναι κάποιοι συνετοί συνάδελφοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και μπορούν να παρέχουν μία τελευταία νομική παρηγοριά στους κατάφωρα αδικημένους συμπολίτες μας.
Ποιά ήταν η δική μας αντίδραση;; Ένδικα μέσα και αντιμετώπιση καταχρητικότητας των όρων της σύμβασης του δανείου;
Σε πρώτη φάση και μετά απο συννενόηση με τον εντολέα μου εστάλει μία εξώδικη δήλωση προς την ανώνυμη τραπεζική εταιρία προς γνώση της και για τις έννομες συνέπειες με την οποία της γνωστοποιήσαμε τα εξής :
α/ Ότι μπορούμε να δίνουμε μόνο ένα ποσό της τάξης που προσδιορίσαμε εμείς,
β/ Ότι αν δεν καταλήξει σε συμβιβασμό μαζί μας τότε θα πράξουμε διαφορετικά με κατάθεση αγωγής ως και μήνυσης στο ποινικό δικαστήριο που έχει να κάνει με την διαδικασία συνάψεως του δανείου.
Αγαπητοί αναγνώστες χονδρικά σας ανάφερα τα παραπάνω, η υπόθεση περιλαμβάνει και πλείστες άλλες νομικές πτυχές και υποπτυχές που αναφέρονται και ταιριάζουν σε κάθε υπόθεση ξεχωριστά.
Ποιά ήταν η δική μας αντίδραση;; Ένδικα μέσα και αντιμετώπιση καταχρητικότητας των όρων της σύμβασης του δανείου;
Σε πρώτη φάση και μετά απο συννενόηση με τον εντολέα μου εστάλει μία εξώδικη δήλωση προς την ανώνυμη τραπεζική εταιρία προς γνώση της και για τις έννομες συνέπειες με την οποία της γνωστοποιήσαμε τα εξής :
α/ Ότι μπορούμε να δίνουμε μόνο ένα ποσό της τάξης που προσδιορίσαμε εμείς,
β/ Ότι αν δεν καταλήξει σε συμβιβασμό μαζί μας τότε θα πράξουμε διαφορετικά με κατάθεση αγωγής ως και μήνυσης στο ποινικό δικαστήριο που έχει να κάνει με την διαδικασία συνάψεως του δανείου.
Αγαπητοί αναγνώστες χονδρικά σας ανάφερα τα παραπάνω, η υπόθεση περιλαμβάνει και πλείστες άλλες νομικές πτυχές και υποπτυχές που αναφέρονται και ταιριάζουν σε κάθε υπόθεση ξεχωριστά.