Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ύβρεις -Απειλές- Προστασία της προσωπικότητας-Ασφαλιστικά μέτρα ρύθμισης της κατάστασης

     Πολλές φορές στα πλαίσια της κοινωνικής μου συναναστροφής γίνομαι δέκτης ερωτήσεων και ακουσμάτων φίλων, κυρίως γυναικών φίλων,  τις περισσότερες φορές μάλιστα για πλάκα, σχολίων όπως : με κυνηγάει και με ενοχλεί χωρίς όρια, μου στέλνει συνεχώς μηνύματα, λέει ότι θα έρθει και θα με περιμένει έξω από το σπίτι μου, αν με δει με άλλον θα με σκοτώσει, θα με χαρακώσει κ.α
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τέτοιες περιπτώσεις και πάμπολες υποθέσεις έχουν εισαχθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, οι περισσότερες των οποίων έχουν ως γενεσιουργό αιτία το ερωτικό πάθος μεταξύ δύο συντρόφων.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Επαναλαμβάνω, ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν να κάνουν με σεξουαλικές παρενοχλήσεις, και εδώ δε θέλω να αναφέρω και το εξής που έχει να κάνει με την προστασία που τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν από τη δικαιοσύνη, ότι δηλαδή : Στον ιδιωτικό και οικογενειακό βίο ανήκει και η σεξουαλική δραστηριότητα του ανθρώπου και κάθε συναφής δραστηριότητά του.
Τί προσβάλλεται με τις ύβρεις και τις προσβολές που δέχεται ένα πρόσωπο είτε από ηλεκτρονικά μέσα όπως κινητά τηλέφωνο, email, είτε εκ του σύνεγγυς (ζωντανά), ;;;
Προσβάλλεται η προσωπικότητα κάθε θύματος- δέκτη τέτοιων προσβολών, ύβρεων και παρενοχλήσεων και πιο συγκεκριμένα οι ειδικότερες εκφάνσεις της τιμής και της ιδιωτικής ζωής καθώς και της σφαίρας του απορρήτου.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ και ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ Η ΜΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ

Αγαπητοί μου αναγνώστες, δυστυχώς από τη μεριά του νομικού είμαι σε θέση να σας πως, ότι η πολιτεία δεν μπορεί να διαθέτει κάθε φορά αστυνομικό για κάθε θύμα που καταγγέλει πως δέχεται τέτοιου είδους παρενοχλήσεις και "επιθέσεις". Άλλωστε δεν ήταν και ούτε αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων εκδηλώσεων ανθρώπινης συμπεριφοράς, αφού είναι επί της ουσίας ΟΥΤΟΠΙΚΟΣ.  Στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου το κάθε θύμα φυσικά και έχει δικαίωμα να καταθέσει μήνυση κατά του  θύτη.

ΑΥΤΟΦΩΡΟ
Μάλιστα θα ήταν καλό αυτό να γίνεται πάντα στα πλαίσια του αυτοφώρου (δηλαδή μέσα σε 48 ώρες απο τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η προσβολή του θύματος). έτσι ώστε ο υπεύθυνος να νιώσει την ψυχολογική πίεση όπως και την ανάγκη να πληρώσει δικαστήριο και δικηγόρο όντας καθισμένος στο ΣΚΑΜΝΙ του κατηγορομένου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ- ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ- ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΑ 100 ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΘΥΜΑ
Βέβαια υπάρχει και η λύση της κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων κατά του υπευθύνου -θύτη. Αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν την έννοια να επιβάλλουν στον υπεύθυνο των ανωτέρω πράξεων την υποχρέωση να απέχει από ενδεχόμενες εκτοξεύσεις απειλών και ύβρεων τόσο μέσω τηλεφώνου όσο και μέσω γραπτών μηνυμάτων όσο και από διάφορες διαδόσεις (π.χ διάδοση από τον θύτη σε τρίτους ότι διατηρεί ακόμη δεσμό με το θύμα), όπως π.χ και να μην πλησιάζει το θύμα σε απόσταση 100 ή 200 μέτρων.


ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τώρα στην πραγματικότητα τέτοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και πολλές από τα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω όμως να προσθέσω και το εξής : Κατά την ταπεινή μου άποψη, τέτοιες αποφάσεις μπορούν να εφαρμοστούν και να ισχύσουν όταν ο θύτης έχει κάποια ακίνητη ή κινητή περιουσία, πάνω στην οποία μπορεί να εκτελστεί μία τέτοια απόφαση. Διαφορετικά, τέτοιες αποφάσεις μπορούν να εκτελεστούν μόνο με κατάθεση μηνύσεως εναντίον του θύτη για παραβίαση διατακτικού αποφάσεως και εκεί πλέον θα κληθεί να πληρώσει στο δημόσιο ενδεχόμενη φυλάκιση εξαγοράσιμη ή και χρηματική ποινή ΕΚΕΙ όπου "αναβολές" και "δεν έχω" τις περισσότερες φορές δεν χωρούν και δεν δικαιολογούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου