Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΑΝΕΙO ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ- Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Αγαπητοί αναγνώστες μου,
 Με χαρά επίσης σας ανακοινώνω πως έχει εκδοθεί και η πρώτη ΘΕΤΙΚΗ δικαστική απόφαση (ασφαλιστικών μέτρων) με την οποία ανεστάλει η εκτέλεση διαταγής πληρωμής η οποίας εξεδόθει δυνάμει στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο και μέσα στον μήνα Αύγουστο 2013 θα εκδοθεί και η πρώτη οριστική απόφαση για το ίδιο θέμα.
Ομολογώ πως το παρόν θέμα των δανείων σε ελβετικό Φράγκο απασχολεί μερικές χιλιάδες δανειολήπτες, και τα τηλεφωνήματα που έχω δεχτεί για το περί ου ο λόγος θέμα είναι μέχρις στιγμή αμέτρητα. 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΠΟΙΟ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ;  
                Πρωτίστως σας ανακοινώνω πως εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος περιμένω το πρώτη μου απόφαση σε αγωγή ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ (κύριο αίτημα της οποίας είναι αναδρομικώς με βάση τις καταβολές του πελάτη η σύμβαση να λειτουργ'ησει με τα δεδομένα της ημέρας εκταμιεύσεως του δανείου, δηλαδή με την ισοτιμία ευρώ-φράγκου στο 1 ευρώ προς 1,6500 ελβετικά Φράγκα (CHF). Επιπροσθέτως και απο όσο γνωρίζω δεν υπάρχει πανελληνίως μέχρι στιγμής κάποιο δεδικασμένο σε τέτοια υπόθεση και φυσικά μιλώ για έκδοση οριστικής απόφασης πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

ΦΡΟΝΩ, πως όλοι εσείς που θα διαβάσετε το παρόν άρθρο, είστε από τους παθόντες της μεγίστης απάτης (έτσι την έχω αναγάγει στο μυαλό μου) των ετών 2006-2009 (όπως η απάτη του χρηματιστηρίου του έτους 1999). Για ένα πράγμα μόνο πρέπει να είστε σίγουροι. Σ΄ αυτή τη μεγάλη μάχη που ανοίξαμε μαζί θα με έχετε στο πλευρό σας και γι' αυτό να είστε σίγουροι πως στο τέλος θα βγούμε κερδισμένοι. 


    Και αυτό θα το πετύχω (απο την πλευρά μου) έχοντας μελετήσει μέχρι και σήμερα οποιοδήποτε σύγγραμμα ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ και έχει να κάνει με τους κανόνες που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου μία σύμβαση που έχει προκαθοριστεί και διατυπωθεί από πριν από τις Τράπεζες για αόριστο αριθμό πελατών, όπως η σύμβαση σε ελβετικό φράγκο (CHF) Να μην είναι καταχρηστική απέναντι στο θεσμό της ελευθερίας των συμβάσεων (άρθρο 361 ΑΚ), να μην είναι άκυρη ως καταχρηστική διαλύοντας εν τοις πράγμασι την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών σε βάρος του πελάτη, να μην αντιβαίνει σε απαγορευτικούς κανόνες δικαίου, να μην είναι προιόν εκμετάλλευσης της διαπραγματευτικής αδυναμίας του μεμονωμένου πελάτη έναντι ενός τραπεζικού κολοσσού.

ΤΙ΄ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΜΠΟΛΕΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

         ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΡΑΓΜΑΣΙ Όμως, αυτό που μετά έντονης έκπληξης διαπίστωσα είναι πως σε όλες των περιπτώσεων (100 συμβάσεις μέχρις στιγμής) που έχω αναγνώσει, δεν έχει τηρηθεί κανένας κανόνας δικαίου και δεοντολογικός κανόνας για θέσπιση ΜΙΑΣ συμβάσεως δανείου με βάση την καλή πίστη, τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη καθώς και τις δικαιολογημένες προσδοκίες και δικαιολογημένα συμφέροντα των συμβαλλομένων μερών. Διότι πολύ απλά οι ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ για τον (απρόσεκτο μεν ως προς την ενημέρωσή του και με μέση  ικανότητα αντίληψης καταναλωτή) είναι σαν να κρατούσε, αγαπητοί παθόντες συμπολίτες μου, κατά την στιγμή της σύναψής μίας τέτοιας (συμβάσεως) μία χειρομβοβίδα εις χείρας του με απασφαλισμένη την περόνη. Και αυτό συνέβη για το λόγο ότι, μετά το 2009 μέχρι και σήμερα και πολύ πιθανότατα και για μεγάλο χρονικό διάστημα εφεξής "Η περόνη που θα μπορούσατε να ασφαλίσετε ξανά την χειρομβοβίδα" έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί". Και φυσικά μιλώ για την ισοτιμία ΕΥΡΩ - ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ η οποία πλέον έχει κλειδώσει στο 1 ευρώ προς 1,200 ελβετικά φράγκα. Δηλαδή ο συναλλαγματικός κίνδυνος έναντι του οποίου έπρεπε να σας δοθεί, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΣΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ, η εναλλακτική λύση να προστατευθείτε με τη χρήση κάποιας μεθόδου αντιστάθμισης, έχει ήδη επέλθει πράγμα το οποίο μετά βεβαιότητας γνώριζαν οι τράπεζες και ιδού η απάντηση από πού το ήξεραν :

Απάντηση με ρητορική ερώτηση : Γιατί από το έτος 2009 μέχρι και σήμερα δεν έχει συναφθεί καμία σύμβαση δανείου σε ελβετικά φράγκα. Γιατί συνήφθησαν όλες αυτές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2006 έως και τέλη του 2008, αρχές 2009; 


 
ΜΕΤΑ ΤΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, περιμένοντας την δικαίωση στους δικαστικούς αγώνες που έχω ξεκινήσει για λογαριασμό πολλών πελατών κόντρα σε 3 κυρίως ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες και μετά την ενδελεχή έρευνα που έκανα και ακόμη συνεχίζω προκειμένω να δικαιωθoύν οι ζημιωθέντες συμπολίτες μας απο την ελληνική δικαιοσύνη, την οποία και εμπιστεύομαι απόλυτα, θέλω να σας εκθέσω κάποιες παραμέτρους - προυποθέσεις που ΑΝ συντρέχουν και στη δική σας περίπτωση, τότε ναι υπάρχει περίπτωση να δικαιωθείτε, και όταν λέμε δικαίωση δεν εννοούμε να απαλαγείτε απο το βραχνά του δανείου των ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ που έχει φτάσει λόγω της υποτίμησης του ευρώ σε υπερμεγέθη σε επίπεδο αλήκτου κεφαλαίου, και μηνιαίας δόσης αλλά στην "τελική" να πληρώσετε αυτά που δικαιλογημένα προσδοκούσατε  και περιμένατε ότι θα πληρώσετε και δη : 

Τα περισσότερα ιστορικά των υποθέσεων που έχω αναλάβει έχουν ως εξής :

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ανυποψίαστοι συμπολίτες μας, οικογενειάρχες, νέοι άνθρωποι θέλησαν να φτάξουν την περίοδο 2006-2009 την ζωή τους με την αγορά πρώτης κατοικίας και γι' αυτό το λόγο ξεκίνησαν ένα "σαφάρι έρευνας αγοράς" για το πιο συμφέρον δανειακό πρόγραμμα ,δηλ. αυτό με τη χαμηλότερη δόση και το χαμηλότερο επιτόκιο. Και αυτό  για τον εξής απλούστατο λόγο, διότι, τα εισοδήματά τους ήταν προκαθορισμένα βάσει των ΣΤΑΝΤΑΡ οικονομικών τους δυνάμεων και ένεκα τούτου κανείς απο αυτούς π.χ δεν θα μπορούσε να καταβάλει μηνιαίως ένα ποσό πάνω απο εκείνο το κονδύλι που είχε υπολογίσει να δαπανά για έξοδα δανείου. Έτσι όλοι ξεκίνησαν ένα "σαφάρι" αγοράς και δυστυχώς πάνω στην αναζήτησή τους αυτή, χωρίς να έχουν ειξιδευμένες γνώσεις γύρω απο τα οικονομικά και τις χορηγήσεις σε δάνεια "έπεσαν" πάνω σε κάποιες ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες, οι οποίες στα πλαίσια εφαρμογής του προγράματος "ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ" και "ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ" που εφαρμόζουν σχεδόν πάντα, πρότειναν σε αυτούς τους ανυποψίαστους πολίτες τα δάνεια "ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ". 

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ- ΑΡΑΓΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ;;;;;

Τα κύρια και μοναδικά επιχείρηματά τους ήταν επί λέξει τα εξής :
 "Πάρτε το δάνειο σε ελβετικό φράγκο, σας συμφέρει, έχει το χαμηλότερο επιτόκιο και τη χαμηλότερη μηνιαία δόση" και φυσικά "είστε απόλυτα ασφαλείς, δεν έχετε να φοβόσαστε για κανένα λόγο, η ισοτιμία ευρώ- φράγκου είναι απόλυτα σταθερή τα τελευταία χρόνια" 

και ΣΕ όσους ήταν αρκετά επιφυλακτικοί τους πετούσαν και την μέγιστη μπανανόφλουδα : "ούτως ή άλλως εμείς σε προστατεύουμε στην μηνιαία δόση του δανείου τα 3 ή 4 πρώτα χρόνια και μετά στην ανανεώνουμε με μία απόκλιση το πολύ της τάξης του +-5%"

Κάποιες από αυτές έκαναν και άλλες πρόσθετες απατηλές ενέργειες και δη εγχειρίζανε στους καημένους και ανυποψίαστους πελάτες ενδεικτικό πίνακα αποπληρωμής δανείου σε βάθος χρόνου. Δηλαδή πως θα κινηθεί/λειτουργήσει το δάνειο σε βάρος 30ετίας. Απίστευτο!!! Κανένας σοβαρός άνθρωπος με λίγες γνώσεις οικονομικών δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο πίνακα. ΚΑΙ ΑΥΤΟ, αφού στην ουσία όταν καλείσαι να εξοφλήσεις τις δόσεις του δανείου, πληρώνεις στο τραπεζικό γκισέ τα ευρώ εκείνα που απαιτούνται για αγοράσεις τη δόση που είναι σταθερή αλλά σε ελβετικά Φράγκα. 

Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε αγαπητοί συμπολίτες μου, πως η αγορά συναλλάγματος, γιατί στην ουσία για αγορά συναλλάγματος μιλάμε, περιέχει τους πλέον περισσότερους κινδύνους επενδυτικούς και με αυτό το σκεπτικό δεν είναι δυνατόν μία σημερινή ισχύουσα ισοτιμία να θεωρείται σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ότι θα είναι η προσδοκώμενη σε βάθος χρόνου. Πώς εσείς κύριοι Τραπεζίτες σε ορισμένες περιπτώσεις δίνατε τέτοιους πίνακες; Πως μπορεί να γνωρίζετε τί μπορεί να συμβεί σε 5, 10, 15 πόσο μάλλον 30 χρόνια;;  


ΤΟ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ-  Η ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
  • ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΜΕΡΙΚΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ CHF

Αύτα ή και πολύ λιγότερα από αυτά ήταν το περιεχόμενο της προσυμβατικής ενημέρωσης απο τις ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες Όμως αυτή η προσυμβατική ενημέρωση έρχεται σε ευθεία αντίθεση αγαπητοί συμπολίτες μου με την υποχρέωση για ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ που θα ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥΝ οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ στους καταναλωτές όταν θέλουν να τους "ΠΑΣΑΡΟΥΝ" δάνεια σε ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ γενικώς (ο νόμος τα δάνεια τα ονομάζει χορηγήσεις" και δη στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Για την σωστή λοιπόν προσυμβατική ενημέρωση έχει ήδη από το έτος 2002 εκδοθεί Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Π.Δ.Τ.Ε δυνάμει της οποίας, η ελάχιστη ενημέρωση που θα πρέπει οι Τράπεζες να παράσχουν στους πολίτες σχετικά με τις χορηγήσεις σε ξένο νόμισμα είναι η εξής : Α/ Ενημέρωση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο και τις επιπτώσεις του συνολικά στην πορεία του δανείου και β/ Τον τρόπο για να αντιμετωπιστεί ένας τέτοιος κίνδυνος  

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η ΠΔΤΕ που υποχρεώνει τις τράπεζες στο να παρέχουν τέτοιου είδους ελάχιστη ενημέρωση. Διότι ότι ο πελάτης (δηλαδή ο καταναλωτής) και η Τράπεζα (προμηθευτής) τη στιγμή που βρίσκονται στο προσυμβατικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, τότε η τελευταία οφείλει σύμφωνα με την ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ και ΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΗΘΗ, δηλαδή από την από ΤΟ ΝΟΜΟ αυτή πηγάσουσα υποχρεώση να τους ενημερώσει για την πλήρη αλήθεια των δεδομένων και των κινδύνων που περικλείονται σε μία σύμβαση σε ξένο νόμισμα. Διότι αν δεν το κάνει και συγκεντρώσει την προσοχή των απρόσεκτων και με μέση αντίληψη καταναλωτών (έτσι τους χαρακτηρίζει ο νόμος) μόνο στα ελκυστικά μέρη της σύμβασης (όπως στο χαμηλό επιτόκιο και στη χαμηλή μηνιαία δόση) και μόνο σ' αυτά, αυτό αποτελεί ενέργεια η οποία υπαγάγεται στη διάταξη του ΑΚ η οποία έχει να κάνει με την απάτη. Δηλαδή την απάτη που συντελέσθηκε σε πληθώρα συμπολιτών μας σχετικά με την ένταξή τους σ΄ αυτές τις συμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ αγνοώντας όλα τα δεδομένα που περικλείει μία τέτοια σύμβαση δανείου σε ξένο νόμισμα, δεν μπορεί να έχει  αληθινά συγκρίσιμα μεγέθη με άλλα προιόντα δανειακά άλλων τραπεζών ή και της ίδιας τράπεζας (δηλαδή ας πούμε ένα δάνειο στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο ευρώ), ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ στον υγιή ανταγωνισμό και χρήζει δικαστικής  παρέμβασης και προστασίας όπως στην περίπτωσή μας. 

ΚΥΡΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ- ΚΟΛΑΦΟΣ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ 

Α/ Καταρχάς πρέπει να ξεκινήσω με το εξής βασικό στοιχείο. Όποιοι από εσάς έχετε συνάψει δάνεια στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά πρέπει να γνωρίζετε ότι ως υποκείμενα υπάγεστε στον νόμο περί "προστασίας του καταναλωτή", ήτοι τον νόμο 2251/1994 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί απο το νόμο 3857/2007 και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ως κάτωθι λόγους. 
   
     Ο νόμος περί προστασίας του καταναλωτή έχει θεσμοθετήσει ευρύ πεδίο προστασίας για όλους εσάς τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, με την έννοια ότι δεν ισχύουν μόνο οι κοινές διατάξεις του αστικού δικαίου όπως άλλωστε συμβαίνει π.χ με κάποιον που έχει συνάψει επιχειρηματικό δάνειο αλλά και κάποια άλλα επίπεδα προστασίας. Δηλαδή : 
  Όπως γνωρίζετε όλες οι συμβάσεις δανείων περιέχουν προδιατυπωμένους όρους, οι οποίοι χωρίς καμία απολύτως διαπραγμάτευση αποτελούν ρήτρες της σύμβασης και τους οποίους όπως συνήθως συμβαίνει αποδέχεστε με την υπογραφή σας σε κάθε σελίδα της σύμβασης. Εδώ έρχεται λοιπόν ο νόμος περί προστασίας του καταναλωτή, ο οποίος στο άρθρο 2 παρ. 1 λέει ό,τι : "Όροι που έχουν διατυπωθεί εκ των προτέρων για μελλοντικές συμβάσεις δεν δεσμεύουν τον καταναλωτή, εάν κατά την κατάρτιση της σύμβασης τους αγνοούσε ανυπαιτίως, όπως ιδίως, όταν ο προμηθευτής δεν του υπέδειξε την ύπαρξή τους ή του στέρησε τη δυνατότητα να λάβει πραγματική γνώση του περιεχομένου τους. 

Εν τοις πράγμασι λοιπόν αγαπητοί  αναγνώστες μου, ρήτρες τις οποίες οι προστηθέντες υπάλληλοι της τράπεζας δεν σας έδωσαν την δυνατότητα να λάβετε πραγματική γνώση του περιεχομένου τους, δηλαδή με απλά ελληνικά να τις κατανοήσετε ως προς την έννοιά τους και τα αποτελέσματά τους στην αντιπαροχή σας, δεν σας δεσμεύουν., Προσοχή δεν εννοώ ότι είναι άκυρες ως καταχρηστικές, αλλά δεν σας δεσμέουν εσάς ατομικά, τον καθένα απο εσάς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι δεν σας δεσμεύει η ρήτρα βάσει της οποίας εσείς κουβαλάτε το βάρος της αλλαγής της ισοτιμίας. Άρα ως αποτέλεσμα, πρέπει να ισχύσει η αρχική ισοτιμία.  

Πρέπει ακόμη να σας πω ότι δεν σας δεσμεύουν και κάποιοι όροι τους οποίους τεχνηέντως οι τράπεζες καταχώρησαν σε νοηματικά άσχετα κεφάλαια του όλου συμβατικού οικοδομήματος, όπως έχω δει να συμβαίνει στις περισσότερες απο αυτές, όπως π.χ μιλάν για ισοτιμία σε κεφάλαιο που έχει επικεφαλίδα άσχετη.

Β/ Σε περίπτωση τώρα που το δικαστήριο καταλήξει σε πόρισμα πως απο υπαιτιότητά σας δεν καταλάβετε π.χ την έννοια του συναλλαγματικού κινδύνου ας πούμε και τις επιπτώσεις του στην λειτουργία του δανείου σας, τότε μπαίνουμε στην δεύτερη φάση του ελέγχου της σύμβασης, στην ερμηνεία της σύμβασης που υπογράψατε και μετέπειτα στον τελικό έλεγχο αν ορισμένες απο τις ρήτρες που εμπεριέχονται σ' αυτή  και εντάχθηκαν σε αυτή είναι άκυρες ως καταχρηστικές. Ο δικαστής αφού του παραθέσουμε τους λόγους που θεωρούμε ότι αυτές οι ρήτρες είναι άκυρες ως καταχρηστικές, θα προσπαθήσει  ερμηνεύοντας τη σύμβαση (με βάση το κείμενο της) να υπαγάγει τα στοιχεία της αγωγής μας στο άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2251/1994 όπως τροποποιήθηκε το οποίο λέει : "Γενικοί Όροι συναλλαγών που έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή απαγορεύονται και είναι άκυροι". 

Εδώ πιστεύω ότι θα "παιχτεί" ΄όλη η ουσία της υπόθεσης. Στο προαναφερόμενο άρθρο 2 πατρ. 6 και με βάση αυτό ο δικαστής θα προσπαθήσει να δει αν πραγματικά πρέπει να ακυρωθεί μερικώς η σύμβαση.  Το κρίσιμο στοιχειο που θα εφαρμόσει το δικαστήριο για να κρίνει αν κάποιοι όροι είναι άκυροι ω ςκαταχρηστικοί, είναι ως προς την ερμηνεία αυτών ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝΟΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ καταναλωτή, δηλ. δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο και δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο αν παραδείγματος χάριν ο καταναλωτής είναι υπάλληλος τράπεζας ή δικηγόρος, δηλαδή το αντικειμενικό κριτήριο ερμηνείας των όρων και φυσικά το ΚΕΙΜΕΝΟ των όρων. 

Γ/ Τρίτη φάση ελέγχου. Ο έλεγχος του κύρους των όρων αυτής. Εδώ ο δικαστής θα προσπαθήσει να ελέγξει τους Γενικούς Όρους συναλλαγής στους οποίους έχουμε εναντιωθεί και τους έχουμε θέσει στον έλεγχό του ως καταχρηστικούς και άκυρους, και θα τους κρίνει βάση της γενικής ρήτρας που προανέφερα αλλά και κάποιων ενδεικτικών άλλων υποπεριπτώσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του άρθρου 2 παρ. 7 του ιδίου νόμου. 

Είναι λίγο δύσκολο αγαπητοί συμπολίτες μου να καταλάβετε όλα αυτά τα νόμικά, θέλω όμως με απλά λόγια να σας εξηγήσω πάνω στα προρρηθέντα τα εξής :

Α/ Ξεκινάω από τη μέγιστη αρχή που ισχύει στις συμβάσεις γενικά, δηλαδή την ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. Δηλαδή με άλλα λόγια και την αρχή των συμπεφωνημένων, αυτών δηλαδή που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των απρόσεκτων και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις συμπολιτών και των πλήρως ενημερωμένων, οργανωμένων επιχειρήσεων που κατέχουν ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. 

Σ' αυτήν την "ελευθερία των συμβάσεων" πάντοτε όμως υπάρχουνε και κάποια όρια. Ο έλληνας νομοθέτης, θέλλοντας να προστατέψει κάθε πολίτη από καταχρηστικές πρακτικές ορισμένων που συνηθίζουν να το κάνουν, όπως κάποιες Τράπεζες, έχει θεσμοθετήσει ορισμένες διατάξεις στο πεδίο του αστικού δικαίου που υπάγονται αυτές, όπως η διάταξη δυνάμει της οποίας οι τόκοι υπερημερίας μίας σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτερο νόμιμο επιτρεπόμενο επιτόκιο υπερημερίας, ή ότι οι τράπεζες δεν μπορούν συμβατικά να αποκλείσουν την ευθύνη τους ακόμη και για ελαφριά αμέλεια. Αυτοί είναι οι κανόνες αναγκαστικού δικαίου, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταστρατηγηθούν απο τις Τράπεζες, διότι είναι άκυρες ως αντίθετες σε διάταξη αναγκαστικού δικαίου. 

Πέραν απο αυτές τις διατάξεις, υπάρχουν και άλλες διατάξεις που εδώ μας ενδιαφέρουν και αφ- συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου