Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΕΞΩΓΑΜΟ ΤΕΚΝΟ- ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΑΤΕΡΑ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


Αναγνώστες μου, να και μία ιδιάζουσα και λίγο πιο σπάνια περίπτωση. Τί γίνεται δηλαδή με κάποιο γεννημένο χωρίς γάμο (εξώγαμο) τέκνο, το οποίο αναγωρίζεται εκούσια ή δικαστικά από άλλον άνδρα και όχι από τον αληθινό πατέρα.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, και αφού έχουν συμβεί όλα όσα αναφέρω, τότε το τέκνο δεν μπορεί να αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση από τον αληθινό του πατέρα παρά μόνο αν ακυρωθεί αμετάκλητα η εκούσια αναγνώρισή του από τον άλλο πατέρα. Τότε μπορεί να γίνει και δικαστική αναγνώριση του τέκνου που είχε αναγωριστεί εκουσίως, εφόσον δηλαδή προηγουμένως ακυρωθεί αμετάκλητα (σε τελευταίο βαθμό δηλαδή στο δικαστήριο του Αρείου Πάγου) η σχετική δήλωση του πατέρα ή αν είχε πεθάνει και είχαν κάνει την δήλωση οι γονείς του κατά των γονέων του ή η συναίνεση της μητέρας για πλάνη, απάτη, απειλή.

Χρόνος άσκησης αυτής της αγωγής ακύρωσης της εκούσιας ή δικαστικής αναγνώρισης
  1.  Ο χρόνος άσκησης για τον άνδρα που την προσβάλει μέσα σε τρεις (3) μήνες αφότου πληροφορόθηκε την αναγνώριση. Όμως αποκλείται η δυνατότητα άσκησης αγωγής του αν περάσουν δύο (2) χρόνια από την αναγνώριση
  2. Για το τέκνο που την προσβάλει αν περάσουν (2) χρόνια από την ενηλικίωσή του, πάλι αυτό η δυνατότητας άσκησης αγωγής εξανεμίζεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου