Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ξεκινώ στο παρόν νομικό ιστολόγιό μου να απαντώ στα συχνότερα ερωτήματα που έχω δεχτεί μέχρι και σήμερα από οφειλέτες Τραπεζών. Στην ανωτέρω ερώτηση λοιπόν, πως τί θα μπορούσε να κάνει η Τράπεζα σε κάποιον, ο οποίος δεν έχει κάποιο ακίνητο στην κυριότητά του, η απάντηση είναι η εξής :
Α. Όταν ένας οφειλέτης δεν έχει κάποιο ακίνητο στην κυριότητά του, τότε η Τράπεζα θα μπορέσει να εισπράξει την απαίτησή της μόνο αν ο ίδιος έχει κάποιο κινητό περιουσιακό στοιχείο στην κυριότητά του και στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι σε αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο, αλλά και έναν πίνακα αξίας. Δυστυχώς οι δικαστικοί επιμελητές έχουν πρόσβαση και στην διεύθυνση συγκοινωνιών απο όπου και προκύπτει η κυριότητα των κινητών μηχανοκίνητων. Αλλάζει το πράγμα όταν υπάρχει παρακράτηση κυριότητας, οπότε και η Τράπεζα δεν πρόκειται να προβεί σε κατάσχεση αυτών μέχρι και την άρση αυτής της κυριότητας. Το μόνο που μπορεί να κάνει στην περίπτωση αυτή είναι να κατασχέσει εις χείρας τρίτου (αυτού που σας παρακρατάει την κυριότητα) την μελλοντική απαίτησή σας να μεταβιβάσει ο τρίτος την κυριότητα σε σας και να υποσχεθεί στην Τράπεζα να μην προβεί σε αυτή, τη μεταβίβαση, αλλά εδώ μιλάμε για πολύ ψιλά νομικά, αμφιβάλω δε αν οι τράπεζες θα καθίσουν να προβούν σε τέτοιες κινήσεις (ενδεχομένως να μην τις γνωρίζουν κιόλας).
Β. Αυτό που θέλουν οι τράπεζες είναι ζεστό χρήμα, γι' αυτό προσέξτε και τις καταθέσεις σας στις άλλες τράπεζες, μπορούν να προβούν σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου, να σας δεσμεύσουν τα χρήματά σας, τα οποία εκ του νόμου εκχωρούνται σε αυτή και να σας τα εκταμιεύσουν, χωρίς δυστυχώς να μπορείτε να αντιδράσετε. Το έχω εφαρμόσει πολλάκις στο παρελθόν με ιδιαίτερη επιτυχία, τελευταία έχω δει να γίνονται κατά κόρον κατασχέσεις εις χείρας τρίτου από το ΙΚΑ και την Εφορία σε λογαριασμούς πολιτών, ιδιαίτερα δε σε συναιτεριστικές τράπεζες εκτός νομού, στον οποίο και κατοικούν οι οφειλέτές τους.
Γ. Απαραίτητη προυπόθεση για όλα αυτά, φυσικά να σας έχει καταγγελθεί η σύμβαση δανείου, πιστωτικής κάρτας κ.λ.π και να έχει εκδοθεί και διαταγή πληρωμής. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να λησμονείτε πως κατά της διαταγής πληρωμής υπάρχουν τα ένδικα βοηθήματα της ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής και της ανακοπής κατά της πρώτης πράξης της αναγκαστικής εκτέλεσης που είναι η επιταγή προς πληρωμή (η σελίδα στην οποία ο δικηγόρος του αντιδίκου σας γράφει αναλυτικα τα ποσά που χρωστάτε με τόκους, έξοδα, αμοιβή δική του κ,λ.π).-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου